Μέθοδος – Πρόγραμμα INPP

The Institute of Neuro-Physiological Psychology UK

Τι είναι το INPP;

To θεραπευτικό πρόγραμμα INPP έχει καινοτομήσει στον τομέα της έρευνας της νεύρο-αναπτυξιακής καθυστέρησης (NDD).  O όρος νεύρο-αναπτυξιακή καθυστέρηση περιγράφει την παράλειψη ή ελλειπή ολοκλήρωση κάποιου φυσιολογικού σταδίου στην ανάπτυξη του βρέφους και είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το πρόγραμμα  έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει ουσιαστική θεραπεία χωρίς φάρμακα και καταπιέσεις, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να καταπολεμήσουν συγκεκριμένες μαθησιακές ή συμπεριφορικές αναπτυξιακές δυσκολίες. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου από το 1975 μέχρι σήμερα και έχει θεραπεύσει  επιτυχώς χιλιάδες παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές .

Ποια η σχέση του INPP με την ανάπτυξη του παιδιού μου;

Κάθε παιδί γεννιέται με ένα σύνολο πρωτόγονων αντανακλαστικών (μερικές φορές αναφέρονται σαν αντανακλαστικά επιβίωσης ) τα οποία όμως πρέπει να αποσυρθούν καθώς θα αντικατασταθούν από κινήσεις  που ελέγχονται από ένα «υψηλότερο» τμήμα του εγκεφάλου ενώ  το παιδί ωριμάζει νευρολογικά. Αυτό πρέπει φυσιολογικά να συμβεί στην διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του παιδιού. Εάν αυτά δεν ελεγχθούν στην κατάλληλη ηλικία, παραμένουν ενεργά στο σώμα και παρεμποδίζουν την επόμενη ανάπτυξη λεπτών δεξιοτήτων και κατά συνέπεια των εξειδικευμένων ακαδημαϊκών δεξιοτήτων που χρειάζονται για να μπορέσει το παιδί να ανταπεξέλθει στο κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα(σχολείο).  Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος  αριθμός αποδεικτικών δημοσιευμένων ερευνών που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο έλεγχος  του μηχανισμού της ισορροπίας, των κινητικών ικανοτήτων και η ενοποίηση των πρώιμων αντανακλαστικών συνδέονται άμεσα με την ακαδημαϊκή επίδοση.

Τι περιλαμβάνει;

Το πρόγραμμα INPP περιλαμβάνει μία σειρά συγκεκριμένων και απλών κινήσεων, βασισμένων στις φυσικές κινήσεις που το παιδί αναπτύσσει στα πρώτα του χρόνια. Οι ασκήσεις  βοηθούν να διορθωθούν οποιαδήποτε χάσματα στην προηγούμενη ανάπτυξή του. Έχουν στόχο να επανεκπαιδεύσουν   τον εγκέφαλο στα διαμορφωτικά αντανακλαστικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο  ενός παιδιού.

Πως επιτυγχάνεται η νευρολογική ωρίμανση βάσει INPP ;

Στην ουσία οι εξειδικευμένες  αυτές  ασκήσεις «γυρίζουν» το παιδί στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής και ανάπτυξης του  μηχανισμού της ισορροπίας του.

Μόνο 10 λεπτά την ημέρα…

Ένα ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα θα οριστεί από το Κέντρο μας το οποίο θα εφαρμόζεται για 5-10 λεπτά την ημέρα από το θεραπευτικό κέντρο ή από το σπίτι σας με την παράλληλη εκπαίδευση του κηδεμόνα.

Θα μπορέσω να το εφαρμόσω σαν γονέας που δεν είμαι ειδικός;

Όλα τα θεραπευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται με την παράλληλη εκπαίδευση του κηδεμόνα και συχνές επανεξετάσεις της προόδου του παιδιού. Από την άλλη, οι ασκήσεις  είναι απλές και εξηγούνται εξατομικευμένα. Κανένα παιδί δεν έχει ως τώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ελλάδα. Ήδη εφαρμόζονται προγράμματα εξ αποστάσεως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ποιος ο σκοπός του προγράμματος;

 • Η ανάπτυξη της ευθυγράμμισης του κεφαλιού με το σώμα που είναι η βάση για την ωρίμανση
 • Ικανότητα χρήσης της αριστερής και δεξιάς πλευράς , πάνω και κάτω μέρους του σώματος με διαφορετικούς τρόπους, πράγμα που αποτελεί τη βάση για τον πλήρη συντονισμό  του σώματος(πλευρίωση)
 • Βελτίωση ανώριμων αντανακλαστικών, του μηχανισμού της ισορροπίας καθώς και της κίνησης των  ματιών που είναι βασικοί παράγοντες για τη μάθηση.
 • Αύξηση της μαθητικής επίδοσης σε παιδιά με χαμηλή επίδοση σε δημοτικό και  γυμνάσιο

Σε ποιους απευθύνεται;

 • Παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία – δυσαριθμισία , διάσπαση προσοχής ADD, δυσπραξία, δυσγραφία κ. α)
 • Μαθησιακές δυσκολίες  χαμηλού νοητικού δυναμικού
 • Προβλήματα συντονισμού (προβλήματα ισορροπίας «δυσκολία να κάνει ποδήλατο»,  αδεξιότητα, προβλήματα στο συντονισμό  χεριού – ματιού, διαταραχή της προσοχής και της αντίληψης της κίνησης DAMP)
 • Προβλήματα συμπεριφοράς(υπερκινητικότητα – υπερδραστηριότητα  ADHD, ατελή έλεγχο των παρορμήσεων, βρέξιμο του κρεβατιού)
 • Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος(ΔΑΦ)
 • Αγοραφοβία
 • Διαταραχές πανικού

Τι κάνει αυτή τη θεραπεία τόσο αποτελεσματική;

Οι περισσότερες μορφές θεραπείας στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων που το παιδί έχει καταφέρει να κατακτήσει, χωρίς όμως να έχει αναπληρώσει προηγούμενες ελλείψεις στην νεύρο-φυσιολογική του ανάπτυξη. Εφόσον λοιπόν τα εμπόδια παραμένουν, το παιδί κάνει προσπάθειες με επιφανειακά αποτελέσματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.inpp.org.uk

To κέντρο μας είναι πιστοποιημένο κέντρο χρήσης του θεραπευτικού προγράμματος INPP βάσει πιστοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο

ASSOCIATED BY THE INSTITUTE  FOR NEURO-PHYSIOLOGICAL PSYCHOLOGY, CHESTER  UK

el
0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο βιβλίο