Ομάδες Γονέων
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Ευάγγελου Μποχατζιάρ! Ομαδική ψυχοθεραπεία για γονείς!
Στο άκουσμα «ομαδική ψυχοθεραπεία» κάποιοι ίσως να αγχώνονται, να φοβούνται, να νιώθουν ακόμα και απειλή… Λίγα λόγια, λοιπόν, για την απομυθοποίηση του «φαινομένου»…
Η εμψύχωση των ομάδων και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων μέσα από βιωματικές ασκήσεις-παιχνίδια είναι κάτι ευαίσθητο εφόσον εμπλέκονται σε πρώτο πρόσωπο συγκινησιακά και συναισθηματικά τόσο ο εμψυχωτής της ομάδας όσο και οι συμμετέχοντες σε αυτή. Πρόκειται, δηλαδή, για γνώσεις που ανακαλύπτονται σταδιακά και βιώματα που αυτοπραγματώνονται σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όπου ο εμψυχωτής ως συνοδός και ο συμμετέχων ως συνοδευόμενος, ανακαλύπτουν, δημιουργούν, συν-κινούνται και διασκεδάζουν εστιάζοντας στο εδώ και τώρα. Δημιουργούν, δηλαδή, μαζί ένα πεδίο ελευθερίας μέσα από το οποίο θα αναδυθούν ανάγκες, επιθυμίες, αλλά και βιώματα νέων εμπειριών άγνωστων έως τώρα.
Μέσα από την έλξη που τα μέλη αισθάνονται προς την ομάδα και προς τα υπόλοιπα μέλη της κτίζεται σταδιακά και σταθερά η συνεκτικότητα της ομάδας. Τα μέλη αποδέχονται το ένα το άλλο, είναι υποστηρικτικά και τείνουν να διαμορφώνουν ουσιαστικές σχέσεις μέσα στην ομάδα. Μέσα σε συνθήκες αποδοχής και κατανόησης οι θεραπευόμενοι:
- Ανακαλύπτουν και αποδέχονται μέρη του εαυτού τους που δε γνώριζαν η δεν αποδέχονταν.
- Μπορούν και επιδιώκουν να λένε τι τους ενοχλεί, αντί να κλείνονται στον εαυτό και να τα κρατάνε μέσα τους.
- Ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από τη γνώμη που έχει η ομάδα για αυτούς.
- Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Είναι πολύ εντυπωσιακό το πόσο δύσκολη είναι η αναγνώριση και η έκφραση του συναισθήματος!
- Μέσα από την ομάδα μαθαίνουν τι εντύπωση δημιουργούν στους άλλους, άρα και στα άτομα έξω από την ομάδα.
- Μαθαίνουν να εκφράζουν αρνητικά και θετικά συναισθήματα απέναντι στα υπόλοιπα μέλη.
- Μαθαίνουν να αναλαμβάνουν απόλυτα την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο ζουν τη ζωή τους, ασχέτως της καθοδήγησης και της υποστήριξης από τους άλλους.
- Μαθαίνουν να λειτουργούν παραδειγματικά στα μέλη, αλλά και να παραδειγματίζονται από αυτά. Η διαπίστωση ότι άλλοι μπορούν να ανακαλύπτουν πράγματα που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση και να παίρνουν ρίσκα που τους ωφελούν λειτουργεί ως θετικό παράδειγμα προς όλα τα μέλη.
- Μαθαίνουν να εμπιστεύονται την ομάδα και αυτό έχει αντίκρισμα στη ζωή τους εκτός ομάδας.
- Μαθαίνουν να ακούν ουσιαστικά. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι ακούμε…
- Βιώνουν ασφάλεια και ψυχική ανακούφιση.
- Σταδιακά αυτοαποκαλύπτονται περισσότερο.
Τα μόνα που ζητάμε από εσάς;
ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ! ΣΥΝΕΠΕΙΑ!
Προστατεύουμε τους κανόνες της ομάδας και ασκείται πίεση στα άτομα που παρεκκλίνουν από αυτούς! Η ομάδα λειτουργεί σαν μια οικογένεια και τα «ενδοοικογενειακά» δε βγαίνουν ποτέ εκτός οικογένειας!
Σας περιμένουμε με χαρά να βιώσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εμπειρία. Θα είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι, με πολλές εμπειρίες που θα μας ακολουθήσουν σε όλη τη ζωή μας με σκοπό τη βελτίωση της. Απολαύστε το…!
Με εκτίμηση,
η ψυχολόγος του κέντρου,
Αναστασάκη Μαρία.
«Έφτασα να πιστεύω ότι στο σχολείο, όπως και στην ψυχοθεραπεία, οι μόνες γνώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου είναι αυτές που ο ίδιος ανακαλύπτει μόνος του και τις κάνει δικές του…»
C.R. ROGERS (παγκοσμίου φήμης ψυχολόγος, ιδρυτής της ανθρωποκεντρικής θεραπείας)