ΙΡΛΕΝ & Αυτισμός

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές & η μέθοδος Ίρλεν

«Οι άνθρωποι με αντιληπτικά – επεξεργαστικά προβλήματα μπορεί να ζουν σε έναν κόσμο αλλοιωμένο, όπου τα πράγματα μοιάζουν να εξαφανίζονται, να κινούνται ή να τα βλέπουν αποσμασματικά. Μερικοί αυτιστικοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τα έντονα ή τα φθορίζοντα φώτα, τα έντονα σχέδια, τα χρώματα Νέον.»

Donna Williams(αυτιστική)Aυτισμός Μία σφαιρική προσέγγιση

Ίρλεν και Αυτισμός

Η αιτία του αυτισμού παραμένει μυστήριο και δεν υπάρχει καμιά μέθοδος παγκοσμίως που να αντιμετωπίζει αυτή την διαταραχή. Τα αυτιστικά άτομα διαφέρουν μεταξύ τους και κάθε πρόγραμμα θα έπρεπε να βασιστεί στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.

Αυτοί που μπορούν να βοηθηθούν από την μέθοδο Ιρλεν, έχουν αντιληπτικές αισθητηριακές ευαισθησίες που τους επηρεάζουν στο πως βλέπουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Η Μέθοδος Ίρλεν είναι η μέθοδος που αποκαθιστά προβλήματα σωστής καταγραφής των πληροφοριών που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας και είναι μία κατάλληλη και με αποδείξεις παρέμβαση για άτομα με αυτισμό.

Το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά είναι οπτικές και μερικοί άνθρωποι με αυτισμό, δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες αυτές σωστά. Οι γρήγορες οπτικές κινήσεις, κάνουν το άτομο να νιώθει αποπροσανατολισμένο. Αυτό, μπορεί να τους είναι επώδυνο να κοιτάξουν σε σχήματα πολύ φωτισμένα και με έντονες αντιθέσεις με πολύ ανοικτά και σκούρα χρώματα. Μερικά άτομα με αυτισμό μπορεί να βιώνουν οπτικές ενοχλήσεις, παρόμοιες με τα συμπτώματα αυτών που πάσχουν από ημικρανίες. Έχουν επίσης δυσκολία στο να αντέξουν να βρίσκονται κάτω από φώτα φθορίου. Δυστυχώς, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα αισθητηριακά αυτά προβλήματα δε συμβαίνουν πραγματικά. Όμως το πρόβλημα είναι πραγματικό.

Αισθητηριακά προβλήματα

  • Αισθητηριακές ευαισθησίες
  • Οπτικές διαταραχές αντίληψης( Να βλέπουμε κάτι άλλο από αυτό που είναι πραγματικά το οπτικό ερέθισμα.)
  • Να νιώθουμε άβολα κοιτώντας αντικείμενα που έχουν μεγάλες αντιθέσεις χρωμάτων ή γενικότερα αντικείμενα με έντονες αντιθέσεις.
  • Αποπροσανατολισμός χώρου λόγω της γρήγορης οπτικής κίνησης.
  • Να νιώθουμε άβολά όταν είμαστε κάτω από φώτα φθορίου.

Πώς θα ελέγξουμε τέτοιου είδους προβλήματα;

Υπάρχουν στον κόσμο κλινικές Ιρλεν που δίνουν λύση σε άτομα που υποφέρουν από αισθητηριακή υπερφόρτωση. Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι ειδικοί της μεθόδου Ιρλεν, είναι να εντοπίζουν τα ακριβή μήκη κύματος που το εκάστοτε άτομο είναι ευαίσθητο. Φιλτράροντας λοιπόν αυτά τα συγκεκριμένα μήκη κύματος κάθε φορά επιτρέπουμε στον εγκέφαλο του ατόμου να επεξεργαστεί την πληροφορία σωστά και με ακρίβεια. Αυτή η ικανότητα να διαπιστώσουμε και να εντοπίσουμε ποια ακριβώς μήκη κύματος του φωτός είναι υπεύθυνα για αισθητηριακή υπερφόρτωση, στρες και τον οπτικό κατακερματισμό(να μην μπορούνε να δούνε σφαιρικά ένα αντικείμενο αλλά σε μέρη).είναι το κλειδί στην επιτυχία της μεθόδου Ιρλεν.

Το κατάλληλο χρωματικό φίλτρο φοριέται σαν γυαλιά. Κάθε άτομο χρειάζεται το δικό του μοναδικό συνδυασμό, που μόνο αυτό δίνει λύση στα παραπάνω προβλήματα. Η τεχνική είναι μοναδική και μοιάζει απλή, αλλά φορώντας το κατάλληλο χρώμα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Απεναντίας, το λάθος χρώμα μπορεί να κάνει τα πράγματα να χειροτερέψουν.

Η διαδικασία εξέτασης δεν απαιτεί την ικανότητα να ακολουθήσεις οδηγίες ή να απαντήσεις σε ερωτήσεις. Τα παιδιά ακόμη και στην ηλικία των πέντε ετών μπορούν να εξεταστούν. Η μέθοδος αυτή δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν να φοράνε γυαλία.

Έρευνα

Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών με αυτισμό, εργάζεται διαφορετικά στην ενοποίηση και αποκωδικοποίηση των ερεθισμάτων έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους σε σύγκριση με έναν φυσιολογικό εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον Δρ. Robeρt Schultz, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτού που βλέπουμε και αυτού ξέρουμε.

Η αντίληψη διαμορφώνει τη συμπεριφορά.

Μελέτες στη χρήση των έγχρωμων φίλτρων Ίρλεν έχουν καταγράψει θετικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, βιοχημικές διαφορές καθώς και αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας προσώπων και συναισθημάτων από τα αυτιστικά άτομα. Μειώνοντας την αισθητηριακή υπερφόρτωση συνεπάγεται επίσης βελτίωση της ικανότητας επεξεργασίας ακουστικών πληροφοριών, της γεύσης ή της όσφρησης.

Τι βελτιώνουμε …

  • Αισθητηριακή υπερφόρτωση – ευαισθησία
  • Αισθητηριακή ενοποίηση – αποκωδικοποίηση
  • Αίσθηση του χώρου
  • Αδρή κινητικότητα
  • Λεπτή κινητικότητα
  • Αντίληψη του βάθους
  • Έλεγχος συμπεριφοράς
  • Σχολικές εργασίες
  • Οπτικές δεξιότητες
  • Βλεμματική επαφή
  • Αυτοέλεγχος
  • Γλωσσικές – λεκτικές ικανότητες

Τι λένε ειδικοί καθώς και άτομα με αυτισμό…

«Προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να προκαλέσουν πραγματικό πόνο. Ακόμα και σε άτομα με αυτισμό που δεν έχουν λόγο μπορεί να έχουν πρόβλημα με αισθητηριακή υπερφόρτωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά έχουν βοηθηθεί από τα φίλτρα Ίρλεν.»

Τemple Grandin, Ph.D.

«Ήξερα πάντα ότι ο κόσμος ήταν κομματιασμένος. Η μητέρα μου ήταν μία μυρωδιά. Ο πατέρας μου ένας ήχος και ομεγάλος μου αδελφός ήταν κάποιος που κινείτο. Τίποτα δεν ήταν ολόκληρο εκτός από τα χρώματα και τις λάμψεις στον αέρα. Αυτά τα γυαλιά Ίρλεν τα άλλαξαν όλα. Τα πρόσωπα, τα κομμάτια των σωμάτων και οι φωνές έγιναν ολόκληρα και κατανοητά.»

Donna Williams, Αυτιστική

«Κοίταζα με γρήγορες ματιές, για να καταλάβω με κομμάτια εικόνων. Έβλεπα σπασμένα παιδιά, σπασμένα σκαλοπάτια, σπασμένα βιβλία και γράμματα. Μέχρι που φόρεσα τα γυαλιά Ίρλεν. Από τότε βλέπω και ακούω πραγματικά όπως ήθελα πάντα.»

Richard Attfield, Aυτιστικός

«Βλέπω 20/20, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλός μου μεταφράζει αυτό που βλέπω κάνει τη διαφορά. Δεν έχω καμία αντίληψη του βάθους. Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο βαθύ ή πλατύ είναι ένα αντικείμενο ή αν έχει κούρμπα. Δεν μπορώ να κρίνω αποστάσεις. Δεν βλέπω τρισδιάστατα.

Αυτό αντιπροσωπεύει πως ένα άτομο με αυτισμό επεξεργάζεται τον κόσμο γύρω του χωρίς τα φίλτρα Ίρλεν.»

Kathy Brent

ΙΡΛΕΝ ΤΕΣΤ

Κακή βλεμματική επαφή Ναι Όχι
Δυσκολία στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου Ναι Όχι
Κοιτάζει με γρήγορες ματιές Ναι Όχι
Αποφεύγει να κοιτάζει – συγκεντρώνεται σε οπτικούς στόχους Ναι Όχι
Μισοκλείνει τα μάτια του ή κοιτάζει χαμηλά Ναι Όχι
Τρίβει ή πιέζει τα μάτια του Ναι Όχι
Ενοχλείται από τα φώτα ή από τα έντονα σχέδια Ναι Όχι
Φτωχή κοινωνικότητα-αλληλεπίδραση Ναι Όχι
Κενή ματιά Ναι Όχι
Προτίμηση σκιάς από το φως του ηλίου Ναι Όχι
Φτωχή αντίληψη του χώρου ή του σώματος Ναι Όχι
Φαίνεται ευαισθησία στο φως του ηλίου Ναι Όχι
Αδεξιότητα, να πέφτει-χτυπάει σε πράγματα Ναι Όχι
Δυσκολία στα σκαλιά, ηλεκτρικές σκάλες Ναι Όχι
Δυσκολία να πιάσουν μπάλες Ναι Όχι
Γοητεύονται από οπτικά σχήματα ή φιγούρες Ναι Όχι
Συμπεριφοριστικά προβλήματα Ναι Όχι
Ακαδημαϊκά προβλήματα Ναι Όχι
Προβλήματα στην ανάγνωση ή στην αντιγραφή Ναι Όχι
Φτωχή αδρή ή/και λεπτή κινητικότητα Ναι Όχι

Αν απαντήσατε Ναι σε τρεις ή περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις τότε το παιδί σας είναι πιθανόν να χρειάζεται τα έγχρωμα φίλτρα Ίρλεν.

Add Comment

el
0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο βιβλίο