Μέθοδος Lidcombe

Τι είναι το πρόγραμμα Lidcombe;

Το πρόγραμμα Lidcombe είναι πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων από εξειδικευμένους λογοθεραπευτές για την παροχή καθημερινής  θεραπείας στο οικιακό περιβάλλον του παιδιού τη στιγμή που αυτό τη χρειάζεται. Ξεκίνησε σε ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια αποτελεί κλινικό εργαλείο και των Βρετανών και Καναδών θεραπευτών. Τον Μάιο του 2008 εκπαιδεύτηκαν στη μέθοδο οι πρώτοι Έλληνες λογοθεραπευτές, μεταξύ των οποίων ο υπεύθυνος του κέντρου μας κος Μποχατζιάρ Ευάγγελος.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία βάσει του προγράμματος Lidcombe;

 • Η θεραπεία χορηγείται από το γονέα ή το φροντιστή στο καθημερινό περιβάλλον του παιδιού.
 • Οι γονείς μαθαίνουν πώς να κάνουν τη θεραπεία κατά τη διάρκεια  εβδομαδιαίων επισκέψεων στο λογοθεραπευτή.
 • Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο όπου η θεραπεία πραγματοποιείται καθημερινά από το γονέα και γονιός και παιδί παρίστανται στην κλινική ομιλία δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι ο τραυλισμός να εξαφανιστεί ή να φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Τότε ξεκινά το δεύτερο στάδιο με στόχο να κρατήσουμε μακριά τον τραυλισμό για τουλάχιστον ένα έτος όπου και κλινικές συνεδρίες μειώνονται. Αυτό το στάδιο θεραπείας είναι απαραίτητο γιατί ο τραυλισμός μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από μια επιτυχή θεραπεία.
 • Ο γονέας μαθαίνει να μετράει τη σοβαρότητα του τραυλισμού με συγκεκριμένη κλίμακα

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενικός τραυλισμός και η διατήρηση αυτού.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το πρόγραμμα Lidcombe;

Το πρόγραμμα αφορά σε παιδιά που τραυλίζουν ηλικίας κάτω των έξι ετών. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση  δεν καθίσταται απαγορευτικό για μεγαλύτερες ηλικίες, απλώς ερευνητικά τα ποσοστά επιτυχίας χαμηλώνουν

Κατά πόσο λειτουργεί το πρόγραμμα Lidcombe;

Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι είναι ικανό να απαλλάξει το παιδί από τον τραυλισμό. Οι έρευνες απέδειξαν επίσης ότι το πρόγραμμα είναι ασφαλές. Δεν παρεμβαίνει στη σχέση γονέα και παιδιού και δεν έχει εμφανή επίδραση σε άλλες πτυχές της επικοινωνίας.  Οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο κοινωνικά και μιλούν περισσότερο μετά τη θεραπεία.

Γιατί το πρόγραμμα Lidcombe εγγυάται τα υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας;

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε να εγγυηθούμε τα υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας πάνω στη θεραπεία τραυλίσματος σε παιδιά κάτω προσχολικής ηλικίας διότι:

 • Το παιδί δεν έχει φτάσει στο σχολείο έτσι ώστε να νιώσει περιθωριοποιημένο και δεν εμπλέκονται άλλοι ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες.
 • Η θεραπεία χορηγείται από το γονέα, στο περιβάλλον του παιδιού,  τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεται.
 • Ο γονέας μετά το πέρας της θεραπείας έχει πλήρη έλεγχο αυτής και αυτονομείται.
 • Τα παιδιά απολαμβάνουν το πρόγραμμα αφού στηρίζεται άμεσα στα ενδιαφέροντά τους και στη συχνή αίσθηση επιτυχίας η οποία εξασφαλίζεται από τη διαβαθμισμένη δομή του προγράμματος.
 • Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος είναι μοναδικός και εξατομικεύεται ανάλογα με την διαφορετικότητα της κάθε οικογένειας και παιδιού.
 • Συνδυάζει την εξειδίκευση του θεραπευτή στον τραυλισμό και την ειδίκευση του γονέα πάνω στο παιδί του.

Πιστοποιημένος αντιπρόσωπος – εκπαιδευτής γονέων βάση του προγράμματος Lidcombe

Μποχατζιάρ Ευάγγελος

el
0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο βιβλίο