• 99

 

 

“Άκουω κάποιες φορές στην παραλία μητέρες να παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν βάζει γλώσσα μέσα του και θυμωνω, με πιάνει κάτι.
Θυμός και κατάθλιψη μαζί, δεν ξέρω…
μητέρες με κανονικά παιδιά γιατί το δικό μου είναι άλλο παιδί, τι να κρυβόμαστε, δεν είναι κανονικό το δικό μου. “
Ήταν ένα πρωινό του Αυγούστου κατά την διάρκεια ενημερωσης Θεραπευτικού προγράμματος με τη μαμα και τον μπαμπα του παιδιού. Λιγο πριν κλείσω για διακοπές. Δεν μπόρεσα ποτέ να βγάλω αυτή τη στιχομυθία απο το κεφάλι μου και θα μιλήσω:
Αχ… εσύ!
Μάνα του Αυτιστικού παιδιού…
Είδα καλά πως χαμήλωσες τα μάτια τελειώνοντας την βαθιά σου ιστορία!
Όμως…να ξέρεις!
Εσυ!!!Μαμά του Αυτιστικού παιδιού, δεν μπορείς να καταλάβεις τη δυστυχία κάθε ανθρώπου που δεν μπορεί να νιώσει ευτυχία με ο,τι έχει.
Θυμάμαι τα βλέφαρα και το πρόσωπό σου ολάκερο, θυμάμαι την έκφραση, θυμάμαι και την αλμύρα των δακρύων σου που ενώ εσύ νόμισες πως εκρυψες καλά, εμενα ειχε ακουμπησει κιόλας την ψυχή και το σώμα μου μέχρι το κόκαλο. Πραγματικά υποκλινομαι στον πόνο σου.
Ξέρεις, μου εκοψες τα φτερά, ήθελα να θυμωσω, ήθελα να πάθω κατάθλιψη κι εγώ …κι άλλα ήθελα, πολλά. Όμως αρκέστηκα στο να σου απαγορεύσω να λες ότι το μωρό σου δεν είναι κανονικό, το μωρό σου είναι “άλλο”.
Ξέρεις πληγωμένη μου μάνα, εγώ αγωνίζομαι για το μωρό αυτο όπως και για κάθε άλλο. Κι εσύ αγωνίζεσαι και μάλιστα διπλά. Όμως καλή μου μάνα, βάλε καλά στο μυαλό σου ότι το παιδί σου δεν είναι διαφορετικό για κακό. Βαλέ στο μυαλό σου ότι ο κάθενας μας είναι διαφορετικός. Και φτάνει εκείνη ή ώρα που θα παρακαλουσαμε να είμαστε κι εμείς διαφορετικοί με κάποιον τρόπο για να ξεφύγουμε από τη βαρετή ζωή μας, για να κάνουμε κάτι καλλιτεχνικό, κάτι που θέλει ταλέντο, δημιουργικότητα, διαφορετικότητα, μοναδικότητα. Ξέρεις κάτι γλυκιά μου μάνα, το παιδί σου έχει αυτό το ταλέντο από γεννησιμιού του και είναι μοναδικό, και μπορεί να κατακτήσει τον πλανήτη ολόκληρο.
Πάψε λοιπόν να μοιρολατρείς και να βασανίζεις εμένα μία και εσένα εκατό με τις λέξεις αυτές που ξεστομίζεις! Βρες το ταλέντο αυτό του παιδιού σου και ξεδίπλωσε το. Ξέρεις, το μωρο σου δεν θα κουραστεί ποτέ από αυτό και θα μεγαλουργήσει. Και, γιατί όχι, μπορεί και να κατακτήσει τον πλανήτη ολόκληρο. Και θα σε κανει πραγματικά υπερήφανη. Και θα επικοινωνήσει και μάλιστα κοινωνικά με αυτούς που πρέπει. Όμως συγκεντρώσου σε αυτο και απόλαυσε το μεγαλείο της μητρότητας.
Μην πενθεις άλλο.
Σε παρακαλώ καλή μου μητέρα.
Βρες τον πιο καλό θεραπευτή, ψάξε για τον καλύτερο δάσκαλο και άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να γίνει η μητέρα που πραγματικά αξίζει για το παιδί σου, αυτη που μόνο εσύ μπορείς να γίνεις. Σε παρακαλώ καλή μου μάνα.
Υποκλινομαι στον πόνο σου.
Μα, ξέχασε τον και κάνε τον ευτυχία. Τοτε θα δεις το παιδί σου να ανθίζει, τοτε θα δεις το παιδί σου να χαμογελά, τότε θα γίνει το θαύμα.
Το παιδί σου θα επικοινωνήσει με εναν ήxo, ένα νεύμα, μια μικρή σπίθα στο βλέμμα που θα γίνει φωτιά. Όμως εσύ πρέπει να είσαι εκεί για να το δεις και να ανάψεις τη φλόγα που θα γίνει φωτια. Όταν λυπάσαι και κλαις όταν πενθεις…
Ένα είναι το σίγουρο:
Δεν μπορείς να δεις!
Θυμήσου και κάτι τελευταίο γλυκιά μανούλα:
To πρόβλημα ενέργειας στον πλανήτη μας λύθηκε με κάποια στερεοτυπία ενός Αυτιστικού παιδιου που ενηλικιώθηκε και ανακάλυψε τη φωτιά.
Η επικοινωνία μας εξαπλώθηκε από μία εμμονή κάποιου Αυτιστικού παιδιού που ενηλικιώθηκε και μπορούμε αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια ανθρώποι να χρησιμοποιούμε οθόνες πληκτρολογώντας σαν να ήταν το οξυγόνο μας…
Κι άλλες….
κι άλλες πολλές περιπτώσεις που μπορείς να διαβάσεις και μονη σου, αυτιστικών παιδιών που ενηλικιώθηκαν και κατέκτησαν τον κοσμο.
Εσύ μάνα!
Στην αγκαλιά σου κρατάς εναν σπουδαίο και απαραίτητο κατακτητή για τον κόσμο μας, έναν καινοτόμο. Γιατί είναι στα γονίδιά μας ο αυτισμός. Το μωρό σου είναι άνθρωπος γι αυτό έτυχε να είναι αυτιστικό. Ο κόσμος μας χρειαζεται την καινοτομία που μόνο το παιδί σου μπορεί να δώσει. Ο κόσμος μας χρειαζεται εσενα.
Εσενα!
Μάνα του Αυτιστικού παιδιού:
Άνοιξε τα μάτια και χαμογέλα…!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!!
Μποχατζιάρ Σπ. Ευάγγελος Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός, Irlen Diagnostician, INPP Sc Program
(C) All rights reserved Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
en_GB
0
    0
    Cart
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο βιβλίο